Кюстендил бдение Валери Дъбов

Бдение в памет на убития в Кюстендил Валери Дъбов – Снимки

Над 1000 човека се събраха на централния площад в Кюстендил, за да почетат паметта на 35-годишния Валери Дъбов, убит вчера сутринта при опит да разтърве биещи се в града.

Участниците в бдението донесоха цветя и свещи в памет на убития. Организацията за бдението е направена в социалните мрежи. Призивът е хората е да покажат, че са единни и не искат повече убийства в града.

Всички прииждаха с цветя и оставяха пари в кутията за дарения с лика на Дъбов, за подпомагане на семейството му. В 18 ч. събралите се граждани измина 200 метра и запалиха свещи на лобното му място на ул. „Цар Освободител“.

Шествието започна и протече мирно.

„Познавам Валери от 20 години, обичаше да се забавлява, убит бе когато се е притекъл да разтърве биещи се. Такъв си беше, гледаше да помага на хората в беда. Майка му е съсипана, живеят на квартира, трябва да вярваме, че ще има справедливост”, каза приятелят му Венци Занев.

Кюстендилци не спират с протестите. Те не могат да си обяснят как един криминално проявен младеж може да се разхожда спокойно с нож в града.

Полицейският директор се срещна с протестиращите. Три големи клана сред ромите създават проблеми, признават от полицията. Към случаите се подхожда изключително сериозно, твърдят още униформените.

Междувременно в ареста е 19-годишният младеж, заподозрян за престъплението. В Кюстендил познават Валери като добър и трудолюбив човек. Задържаният за убийството е криминално проявен. Преди да рани смъртоносно Валери, празнувал в заведение.

Часове след убийството пише в профила си: “Не съм убиец“. И се предава.

Младежът от рода Гольовци живее в крайната част на ромската махала. Домът на приятелката му е един от претърсените. Тя не вярва той да е способен на подобно престъпление.

- реклама -