Бдение пред Светия Синод в подкрепа Българската патриаршия да бъде Църква-Майка на Македонската архиепископия

Въпреки студеното време и дъжда множество граждани се събраха пред Синодалната палата в София в подкрепа на искането Българската патриаршия да бъде Църква-Майка на Македонската архиепископия.

Патриархът и синодалните митрополити се събраха на поредно заседание на зимната сесия, на което разгледаха писмото на Македонската православна църква – Охридска архиепископия /МПЦ-ОА/ от 9 ноември. В него тя моли да бъде призната като независима църква, а също така иска Българската православна църква да стане нейна Църква-Майка.

Видни общественици, журналисти, учени, представители на големи македонски родове като Миладинови и Дрангови, Шапкареви, Пърличеви и Развигорови се обявиха в подкрепа на искането на МПЦ. Според тях Българската патриаршия има своите основания категорично да подчертае историческата истина за произхода на възобновената като Македонска православна църква – Охридска архиепископия, както и за нейното екзархийско наследство.

Те подчертаха, че без подвига на нашите предци, включително от Вардарска и Беломорска Македония, които постигнаха църковна независимост за преобладаващата част от православните българи на Балканите през ХIХ в., днес не биха съществували нито Българската патриаршия, нито Македонската архиепископия, която се явява наследник на македонските епархии на Българската екзархия.

Струмишкият владика Наум заяви , че нямащи нищо по-естествено от това Българската патриаршия да се превърне в Църква-Майка на МПЦ.

Още повече, че подобно искане е било отправено от години от някои български архиереи.

Според него решението на Светия синод ще доведе до изваждането на МПЦ от изолацията, в която е поставена от Сръбската православна църква. Също така този акт ще позволи на Българската патриаршия да се превърне в защитник да представлява МПЦ пред Вселенския патриарх и останалите православни църкви.

„Църквата-Майка не е свързана толкова с миналото, колкото с едно общо бъдеще в името на Богочовека Христос. Църквата-Майка означава любов“, категоричен е владиката Наум и добави, че: Връзката с Църквата-Майка не спира само с акта на самото признаване, а продължава вечно – като почит, благодарност и любов“.

Той опроверга и появилите се твърдения, че Вселенската патриаршия би била против едно подобно общуване между нашите две църкви, определяйки го като „голяма лъжа“.

- реклама -