БЧК и други организации отбелязват Световния ден на първата помощ

Днес столичната червенокръстка организация ще отбележи  Световния ден на първата помощ, който тази година преминава под мотото „Бъди герой по първа помощ в училище и в твоята общност!“.

По предложение на Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец Световният ден на първата помощ се отбелязва от 2000 г.  всяка втора събота на септември. Целта е да се фокусира общественото внимание върху приноса на доброволците на Червения кръст и Червения полумесец, обучени по първа помощ, които спасяват човешки живот, ръководейки се от основополагащите принципи на движението и осигурявайки уважение към човешката личност.

От 11 часа в НУЛЦ на БЧК в с. Лозен ще бъдат демонстрирани основни техники за оказване на първа помощ. В специално поставени шатри ще бъдат показани техники за реакция при животозастрашаващи състояния, при счупвания, при инциденти в училище, пренасяне на пострадали, правилно оказване на КПР и използване на автоматичен външен дефибрилатор.

В 12:00 ч. всички участници и гости ще се хванат за ръце и ще образуват традиционната в цял свят „Човешка верига” в подкрепа на първата помощ за всички нуждаещи се.

- реклама -