ББР, кредити, компани, фирми
сн. БГНЕС

ББР вече ще може да отпуска кредити само до 5 млн. лв, смениха двама от Надзорния съвет

Единствено председателят на Надзорния съвет на Българската банка за развитие Стамен Янев се яви на изслушването от служебния министър на икономиката Кирил Петков. То бе във връзка с изнесената от служебното правителство информация, че само осем фирми са получили кредити за близо един милиард лева от ББР.

Членовете на съвета Митко Симеонов и Велина Бурска са отказали да участват.

Кирил Петков заяви, че за него това е сигнал къде може да има непрозрачност при управлението на банката.

Служебният министър обяви, че те ще бъдат уволнени още днес.

„Много беше важно за мен да чуя и тяхната гледна точка, но за съжаление те не ни уважиха. Виждам като голям проблем огромната концентрация на средства, която е отишла в топ 8-те клиента. За мен това беше важно не само за да кажем, че така не трябва да се прави от тук нататък. Но, много малки и средни бизнеси след свършването на мораториума имат нужда от ликвидност. Средствата на тази банка трябва веднага да се насочат към тях“, каза Кирил Петков.

Той препоръчва на мястото на уволнените двама членове на надзорния съвет на ББР да бъдат назначени нови лица – Васил Щонов, който през 2014 година беше служебен министър на икономиката и енергетиката и Валентин Михов. Той е бил няколко пъти на високо ръководно място в различни банки в Австрия, Украйна, Русия. Българската народна банка трябва да одобри двамата.

5 млн. лева става кредитния таван, който ББР ще може да отпуска.

„Това ще бъде абсолютния лимит за когото и да било. Така си гарантираме, че независимо кой е в моята роля тук тази банка няма да си смени задълженията и да се прави на търговска банка“, коментира още служебният министър.

Той е поканил утре управителите на въпросните 8 фирми, получили кредитирането от близо милиард лева и да разбере какъв е техния бизнес план и дали той е работещ.

„Да кажат как виждат връщането на тези пари, за да бъдат те насочени към малки и средни предприятия. Надявам се те да се отзоват„, каза Кирил Петков.

- реклама -