Стоян Мавродиев
сн. БГНЕС

ББР: С финансирането на агенцията за лоши кредити С.Г.Груп ще осигурим ликвидност на две банки

75-те милиона лева, отпуснати от Българската банка за развитие на „Свети Георги груп“ ще осигурят ликвидността на две търговски банки. По-рано днес стана ясно, че дружество, свързано с компанията за изкупуване на вземания „С. Г. груп“, която през 2018 е имала само 2 хиляди лева печалба.

„Свети Георги“ е част от С.Г.Груп и с парите помага баланса на две търговски банки. Не мога да ви кажа кои са те, но купувайки портфейли, които затрудняват банките, ще се позволи на тези банки да финансират текущите и новите си клиенти“, обясни изпълнителния директор на ББР Николай Димитров.

сн. БГНЕС

По думите му с парите не само ще се осигури ликвидността на тези две банки, но всичките им 7500 длъжници ще получат срок от 10 години за разсрочване и погасяване на лошите си кредити. От ББР посочиха, че С.Г.Груп вече са погасили успешно друг свой заем към Българската банка за развитие.

ББР: Нямаме личен интерес към въпросното дружество.

„Личният ни интерес е единствено да помогнем на банковата система в България помагайки на тези банки. Този ресурс ще се върне косвено в малки и средни компании, те ще получат отрсочване на кредитите си, разсрочване и прочие. Тепърва ще продължим с тези кампании, ще има помощ и за други търговски банки“, заяви Стоян Мавродиев – председател на УС и главен изпълнителен директор.

сн. БГНЕС

„Удивлявам се от нездравото желание на определени политически кръгове да извличат дивиденти от всяка една ситуация. Дори в прецедентната криза, в която голяма част от бизнеса и гражданите са на ръба на оцеляването. Търсенето на негативен прочит в сделките на ББР е условен рефлекс за определени политически партии и медийни кръгове“, изтъкна още Мавродиев.

- реклама -