ББР планира кредити и за украинци, махат тавана от 5 млн. лв

Българската банка за развитие планира да дава кредити и на украинските граждани, спасили се у нас от инвазията на Русия в родината си.

Това стана ясно от изслушване на председателя на надзора на банката Валентин Михов в бюджетната комисия на НС. В момента той продължава да отговаря на въпроси на народни представители.

Михов посочи, в отговор на въпрос, че ББР наистина обсъжда да предоставя кредити и на украински граждани. Към момента обаче няма повече подробности относно условията. Очаква се те да са същите като към българските граждани.

На заседанието стана ясно, че около 30 000-40 000 бежанци от Украйна в работоспособна възраст, които биха могли да попаднат в обсега. Обсъжда се даването както на потребителски, така и на ипотечни кредити.

ББР с нова програма за кредити за 20 млн. лева

На заседанието стана ясно също, че ББР ще прави нова промяна на устава си. Причината – махане на настоящия таван от до 5 млн. лева за фирма.

Колко точно обаче ще бъде все още не е ясно.

Въпросният таван беше въведен миналата година по изрично настояване на тогавашния служебен икономически министър и настоящ премиер Кирил Петков. Мотивът на Петков тогава бе, че банката трябва да кредитира малки и средни фирми, а не големи. Именно затова беше сложен праг от до 5 млн. лева, при това за свързани компании, а не само за една фирма. Защо точно ще се прави изменението не стана ясно.

- реклама -