BBC България

BBC смекчи тона към България

През тази седмица BBC забеляза България. Отново – по мигрансткия въпрос, като пътя към Европа. Този път обаче без намек за лошото ни отношение към мигрантите, което личеше в предишни репортажи:

  • бежанци се разпитваха, докато признаят, че тук са ги били и обрали;
  • на Меглена Кунева и казаха в прав текст, че страдаме от „дефицит на съпричастност“ към мигрантите.

Нямаше и упреци, че не умеем да пазим европейските външни граници– показаха протироречиво посрещнатата ограда на южната граница, като съоръжение, което отбива мигранските потоци; показаха запуснатите вишки по северната граница със Сърбия с думите, че пазим входовете, но не и изхода от България.

Изрече се, че само най-силните успяват да минат успешно през България, а слабите биват изоставени – вероятно от своите. Кореспондентът на BBC остави зам.- министърът на вътрешните работи Филип Гунев да обясни колко трудни за пазене са границите, без да го засича с въпроси.

Чу се глас – само по телефона, защото не пожелал да застане пред камерата – на трафикант, който твърди – а може би се хвали?- че е прекарал 60 000 мигранти, спечелил 200 000 евро за три месеца. BBC представи това като непотвърдени данни.

И нито една критична дума за България.

Картината също беше естетска – красиви изгледи от птичи поглед на София и Видин, с бегло споменаване за безработица и криминалност във Видин; кореспондентът на BBC Ник Торп се разходи по около 200 метра тротоар без да падне в дупка или да се спъне в боклук; камерата „облиза“ площадчето на Лъвов мост като сборище на мигранти, но се видя само добре павиран площад, с прилична зеленинка, без боклуци и дупки. Камерата хвана зам.-министъра с красимия му младежки профил, дочу се добър английски.

Дали няма камерите на BBC да ни заобичат? И каква е цената на тази любов?

Целият материал можете да видите на: http://www.bbc.com/news/world-europe-36435420

- реклама -