Грета Тунберг Грета Тунберг, филм, BBC
Снимка: БГНЕС/EPA

BBC прави документален сериал за Грета Тунберг

Документален сериал за шведската активистка за околната среда Грета Тунберг, който ще разказва за живота ѝ ще изследва науката зад климатичните промени, прави BBC.

„Поредицата ще проследи международния кръстоносен поход на Грета, който като лидер на поетата линия срещу изменението на климата я отвежда до някои от най-необикновените места на Земята, в опитите й да проучи какви действия могат да бъдат предприети за ограничаване на изменението на климата и щетите, които причинява“, съобщиха от ВВС.

Сериалът ще покаже 17-годишната тийнейджърка, която се среща с учени, политици и бизнес магнати, предизвиквайки ги да направят промени.

„Сериите също ще очертаят собственото ѝ пътуване към зрелостта, докато тя продължава да се сблъсква с реалните световни последици от бездействието“, се казва в съобщението.

Те също ще „покажат някои от тихите моменти, докато тя пише въздействащите си речи, които сега се излъчват и анализират по целия свят“.

Климатичната борба на Тунберг започна тихо през август 2018 г., когато тя първоначално напусна училище за три седмици, а след това всеки петък, за да бъде пред парламента на Швеция с плакат с надпис „Училищна стачка за климата“. Оттогава нейната дейност привлича вниманието на милиони млади хора по целия свят.

„Промените в климата са може би най-важният въпрос от нашия живот, така че се чувстваме длъжни да направим авторитетна поредица, която да изследва фактите и науката зад тази сложна тема“, заяви Роб Лайдъл, изпълнителен продуцент на BBC Студиос.

„Да можеш да направиш това с Грета е изключителна привилегия, да добиеш вътрешен поглед върху това какво е да си световна икона и едно от най-известните лица на планетата.“

- реклама -