Атентаторът

Атентаторът от Ница радикализиран наскоро

Атентаторът от Ница ( който на 14 юли вряза камион в тълпата и отне живота на 84 души) е бил радикализиран наскоро, заяви френският премиер Манюел Валс, цитиран от Ройтерс.

Властите установиха, че 31-годишният тунизиец Мохамед Лауайеж-Булел, който беше застрелян от полицията, е имал връзки с Ислямска държава, която пое отговорност за атентата.

„Разследването ще установи фактите, но ние вече знаем, че убиецът е бил радикализиран много бързо“, каза Валс в интервю за вестник „Журнал дю диманш“. Той подчерта, че няма съмнение за ислямисткия характер на нападението.

Мохамед Лауайеж-Булел
Мохамед Лауайеж-Булел

Официални представители заявиха, че разпитаните от полицията хора са посочили, че мъжът е претърпял бърза трансформация, като до неотдавна нямал явен интерес към религията.

Валс каза също, че силите за сигурност са предотвратили 16 нападения през последните три години и предупреди, че рискът от нови атентати продължава да съществува.

Манюел Валс- премиер на Франция
Манюел Валс- премиер на Франция

„Винаги съм казвал истината за тероризма: в момента тече война, ще има още нападения. Трудно е да се каже, но ще бъдат загубени още животи“, отбеляза френският премиер.

Френската полиция задържа още двама души – мъж и жена – в хода на разследването на атентата в Ница.

Вчера бяха извикани на разпит четирима мъже от обкръжението на тунизиеца, който извърши нападението в Ница, и им бе наложена мярка задържане под стража.

Бившата съпруга на нападателя, която бе арестувана в петък, все още не е освободена.

Междувременно стана ясно, че терористът от Ница е изпратил няколко часа преди атаката своя снимка до семейството си и уверил, че е щастлив.

Nice Bastille Day celebrations terror truck attack aftermathПо-рано френски телевизионен канал, позовавайки се на съседи на Булел, съобщи, че той се развежда с жена си и е депресиран, тъй като трудно преживява развода, а също имал финансови проблеми.

„Той ми изпрати селфи и каза, че е щастлив, че в живота му всичко е наред“, казва пред изданието Mirror братът на терориста – Джабер.

Роднина на Булел – Сокри Амими, каза пред изданието, че Мохамед от дете имал психически проблеми.

- реклама -