Снимка: БГНЕС

Бащи на протест с искане за споделено родителство – СНИМКИ/ВИДЕО

Бащи излязоха на протест пред Съдебната палата с искане за споделено родителство

Пламен Борисов от Асоциация за детско развитие „Член 24“ обясни, че споделеното родителство е като споделените пътувания и споделената икономика. „Страшно ефективно е. Така се гарантира на детето възможността да изгради лична връзка с всеки един от родителите. А и всеки един от тях да понесе сравнително по-рано тежестта и радостите на родителството. В Австралия е много ефективен законът. В Европа има в почти всички държави споделено родителство”, посочи той.

Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Според Борисов предложението за изменение на Семейния кодекс не е достатъчно добро, а стъпка напред. „За да стане истинското споделено родителство модерното европейско и световно законодателство предлага то да е под формата на оборима презумпция. Когато родителите влязат в съд, той да направи всичко възможно, за да разпредели така времето на детето, че то да прекарва не по-малко от 35% от времето си с когото и да е от родителите си”, посочи Пламен Борисов.

Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Той поясни, че в момента това време е около 2 %. Това са два уикенда месечно и от 20 до 30 дни ваканция през лятото. „Това не е недостатъчно за изграждане на нормална връзка дете-родител. Този режим произвежда неделни татковци и по-рядко майки. По този начин дете и родител си ходят на свиждане. На свиждане се ходи в болница или затвор. А родител и дете имат нужда да изграждат ефективна връзка”, заяви Борисов.

На протеста се появи и човек, имитиращ Доналд Тръмп. Пламен Борисов обясни, че в това има символика. „Както Доналд Тръмп е искал да направи Америка велика отново. Така ние казваме, че ако съдът направи децата ни щастливи отново, то правосъдието ще стане отново велико”.

- реклама -