Христо Монов

Бащата на убития от Полфрийман студент: Нека съдията публично да защити предсрочното освобождаване

Бащата на убития от Джок Полфрийман студент Андрей Монов – Христо Монов, призова съдия Калин Калпакчиев публично да обясни решението да пусне предсрочно убиеца на свобода.

„Нека обърнем схемата. Когато се случи нещо скандално и обидно за държавата ни, не ние, жертвите, адвокатите ни или прокуратурата да коментираме. Нека да говори съдията, който е взел решението“, каза пред 24 часа Монов.

По-рано днес стана известно, че чужденецът излиза от затвора предсрочно. Той уби с нож Андрей на пл. “Света Неделя” в столицата в нощта на 28 декември 2007 г.

Решението е на състав на Софийския апелативен съд с председател Калин Калпакчиев, който е и шеф на съюза на съдиите.

„Доколкото знам Калпакчиев е доста медийно активен, значи може да говори пред медиите. Тогава нека излезе и защити решението си. Може пък да ни убеди, че е бил прав и ние да му повярваме”, каза с болка Монов.

Той е известен психолог и бивш депутат от левицата.

През юли 2011 г. Върховният касационен съд окончателно осъди Полфрийман на 20 години затвор. Преди 6 години пък австралийските власти поискаха убиеца да бъде трансфериран в родината си, където да изтърпи остатъка от присъдата си. Главният прокурор Сотир Цацаров отказа, като се мотивира, че тогава осъденият е извършвал множество груби нарушения на правилата и многократно е бил наказван в затвора, а освен това беше изтърпял по-малко от 6 години от наложеното му наказание.

 

- реклама -