Бащата на едно от децата със свастиките: Изрисува го момче от пистата

Синът ми видя, че на пистата рисува едно момче и отиде и той. Аз въобще не съм видял с какво, защото си говорих с приятели. После си облече тениската, иначе въобще нямаше да стане това. Това каза пред Нова телевизия Петър Атанасов бащата на 7-годишното момче, на чийто гърди пишеше ACAB.

Кадър на двете децата с изрисувани нацистки надписи се появи в публичното пространство и в социалните мрежи след мача Левски – Славия на националния стадион през миналата седмица.

Надписите по телата им гласяха „Levski hooligan“, ACAB (абревиатура на All Cops Are Bastards – всички ченгета са гадняри), SW 1999 (Sofia West – на най-влиятелната фракция в агитката на Левски – „София Запад“).

„Преди мача моето е попитало дали може да бъде нарисувано, ние го видяхме когато вече беше изрисувано. На 4-5 ред съм бил. Не знам на какво основание ще ни глобят, но заради шума около ситуацията ще спре да ходи на училище. Страда, че няма да може да отиде на мача.“

Бащата обясни, че детето не знае какво означава абревиатурата, а ръката му не била вдигната като нацистки поздрав, а просто махало. „За първи път го рисуват, в последствие го видяхме чак на пистата“, каза още Петър, който дори се подписал в паспорта си с „Левски“. Той обясни, че не познава родителите на другото дете, защото те се запознали на пистата.

„Малкият постоянно е на пистата, дава тон за песен. Не смятам, че там е опасно, защото те пазят там, и не се хвърлят бомби“, каза още бащата. За първи път завел сина си на мач, когато бил на 2 месеца, а от 5-годишен е на всеки мач.

Не му харесало, че част от сайтовете не им скрили лицата. Тези дни при разходка в парка деца го разпознали и казали: „ Ето ги децата, които ги издирват от полицията“. „И ми стана изключително тъпо. Сигурно имаме някаква вина, защото не съм го видял, но при свършен факт няма какво да направим“, оправдаваше се бащата.

 

- реклама -