Башар Асад Сирия Дамаск удар Асад

Башар Асад спечели изборите в Сирия

Председателят на Народния съвет (парламент) на Сирия Хамуда Сабаг обяви в четвъртък резултатите от гласуването на президентските избори в арабската република, проведени на 26 май.

„Изборите бяха спечелени от действащия президент Башар Асад, който получи подкрепата на 95,1% от избирателите“,.

Това съобщи  Сабаг на пресконференция в Дамаск, излъчена от телевизия „Ал Ехбария“, предава ТАСС.

„Избирателната активност беше 78%, над 14 милиона граждани взеха участие във волеизявлението“, каза председателят. Той обърна внимание на „високото съзнание, проявено от гражданите, което надмина всички очаквания“.

„Сирийците показаха, че са решени да се изправят пред опасни предизвикателства и написаха поредната славна страница в историята на своята страна“, подчерта още той.

Съперниците на Асад – бившият депутат от Социалистическата юнионистическа партия Абдула Салум Абдула и представителят на патриотичната опозиция Махмуд Ахмед Мурай – получиха съответно 1,5% и 3,3% от гласовете.

Още преди обявяването на резултатите от гласуването в сирийската столица и други градове започнаха празнични тържества, придружени от национална музика и танци. Най-големият митинг се проведе на площад Умаяд по пътя към президентския дворец на хълма Касиун.

Президентският мандат, съгласно конституцията от 2012 г., е седем години.

Предишните избори, които също се проведоха на алтернативна основа, се проведоха през 2014 г., на които Асад получи подкрепата на 88,7% от гласувалите.

През 2000 г. настоящият държавен глава замени баща си Хафез Асад, който управляваше страната с „железен юмрук“ в продължение на три десетилетия. През 2007 г. Башар Асад беше избран за втори президентски мандат след референдум и положи клетва пред депутатите от Народния съвет. Тогава 97,62% гласуваха в подкрепа на реформаторската политика на младия лидер. Асад е генерален секретар на Арабската социалистическа ренесансова партия, която е на власт в Дамаск от 1963 г.

- реклама -