A woman wears a mask and gloves waiting for a Manhattan bound R Train at the 77th Street Station in Brooklyn on March 12, 2020. The COVID-19 pandemic has gripped New York City, with many residents taking precautions. Photo: Paul Frangipane/Brooklyn Eagle

Бързи тестове за бежанци: Как да се изследват?

Има излишък от бързи тестове за коронавирус, хубаво е една част от бежанците да бъдат тествани. В една част от тях се открива

вариантът на Омикрон,

който се предава по-лесно, но преминава по-леко. 3 неща трябваше да бъдат направени относно бежанците, коментира в „Говори сега“ по БНТ проф. д-р Тодор Кантарджиев, съветник по здравните въпроси на Столичната община.

Според него на бежанците

е трябвало бързо да им бъде даден статут на временно пребиваващи, защото това дава възможност да бъдат включени в българската здравноосигурителна система, както възрастните така и децата.

„Децата бежанци, които ще

постъпват в детските градини

и училища, трябва да бъдат изследвани за полиомиелит, в Украйна тази ваксина не е задължителна. Трябва да бъдат изследвани за болести, свързани с имунитета, за хронични инфекциозни заболявания. В Украйна има много пропуски в имунизационния календар, не се спазват ваксинационните изисквания, има много неваксинирани деца, против морбили например“, допълни проф. Кантарджиев.

По думите му от над 300 секвенирани проби вчера, 30 процента са с този вариант на Омикрон,

3 пъти по-малко като процент

влизат в болница.

„Това, че мерките падат, не означава, че хората не трябва да си спомнят 3 неща. Всеки културен човек си мие ръцете минимум 12 пъти на ден, маските да се носят в градския транспорт и където се събират много хора, който кашля, киха, има хрема, главоболие и температура, да си стои вкъщи и да не върши героизъм сред много хора“, каза още проф. Тодор Кантарджиев.

- реклама -