Бърза закуска – бъркани банички на тиган

Необходими продукти за 1 баничка

~1 и 1/2 кора тип одринска (около 150 г)

200 г сирене

3 яйца

70-80 мл прясно мляко

1 лъжица брашно смесено с 1/2 ч.л. бакпулвер

1 с.л. масло

Приготвяне:

* Яйцата и прясното мляко се разбиват на ръка, може с тел, може с вилица.

* Прибавя се натрошеното сирене и разбърква.

* Кората се накъсва с ръка на дребни парчета – големи около 4 на 4 см и се пускат в сместа при яйцата.

* Объркват се добре с нея и прибавя брашното, заедно с бакпулвера. И отново се обърква добре.

* Студен тиган се намазва тънко с масло. Сместа се изсипва в него и разпределя равномерно по цялото дъно.

* Тогава се поставя на котлона и загрява на средна степен ( 1/2 от мощността на котлона). Затваря се с капак и оставя да се пече/пържи в тигана за около 4-5-6мин – тук си зависи от котлона, но с дървена лопатка се повдига баничката и се проверява дали е зачервена.

* Когато се зачерви, върху тигана се поставя голяма чиния и обръщат заедно обратно – баничката да падне върху чинията.

* Тиганът се връща на котлона, а баничката с приплъзване се изсипва от чинията в него.

* Отново се поставя капакът на тигана и пече още 4-5 мин, докато се зачерви и от другата страна.

* Изважда се в чиния и се нарязва. Хапва се топла-топла.

- реклама -