Барозу

Барозу не е нарушил етиката на ЕС като е поел висш пост в спорна американска банка

Бившият председател на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу не е нарушил етичните норми на съюза, когато е поел спорна ръководна позиция в банката „Голдман сакс“ след напускането на поста си. Това заяви етичната комисия на ЕС, която разглежда случая.

„На базата на предоставената информация няма достатъчни основания да се установи нарушаване на дълга за честност и дискретност в работата на Барозу за „Голдман сакс“, заявиха от комисията.

Въпреки това обаче португалецът „не е показал внимателната преценка, която може да се очаква от някой, който е бил на високия пост, заеман от него в продължение на толкова много години“, се казва в съобщението.

Барозу: Спазих срока преди да започна

Бившият председател на ЕК, който бе начело на европейското правителство от 2004 г. до 2014 г., започна работа в „Голдман сакс“ 18 месеца по-късно. Компанията е обвинявана от мнозина в Брюксел заради ролята си във финансовата криза от 2008 г.

EU Commission Petition against Barroso at Goldman SachsСлед решението на комисията говорител на ЕК заяви, че то ще бъде разгледано подробно, преди да бъдат предприети каквито и да е било по-нататъшни стъпки.

Според ЕК Барозу е удовлетворил изискването за изминаването на определен период след напускането на европейския пост, но въпреки това омбудсманът на ЕС Емили Орайли поиска от Жан-Клод Юнкер да разгледа по-подробно новото назначение.

По думите на самия Юнкер за Барозу няма проблем да заеме пост в частна банка, „но не и тази“. Това е така, тъй като „Голдман сакс“ е едно от тези учреждения, които допринесоха, умишлено или не, за появата на тази огромна финансова и икономическа криза“, каза той.

- реклама -