коронавирус, отношение, българи, партии, нагласи

Барометър България: Мнозинството българи не се страхува от коронавируса

Мнозинството българи не се страхува от коронавируса.

Всеки трети у нас следи новините по темата и се вълнува от разпространението на заразата, но не се чувства застрашен.

Създава се изкуствена паника смятат 26,4% от хората, още 10 на сто смятат, че това е просто поредният грип, с който се сблъскваме.

Това показват данните от февруарско телефонно проучване на „Барометър България“. Цифрите сочат, че според 25,6% всички опасения са основателни и сме на ръба на епидемия (25,6).

Данните за електоралните нагласи на гражданите отреждат сигурно място в бъдещ парламент на ГЕРБ с 35,2%, БСП с 24%, ДПС с 10,5% и ВМРО,  която би получила гласовете на 9 на сто от анкетираните.

Евентуалната партия на Слави Трифонов, на която все още ѝ предстои да получи регистрация, към момента рискува да остане под чертата с 3,7%, твърдят от Барометър България. Голяма част от подкрепата идва от избиратели на възраст 18-26 години, които обичайно заявяват емоционални предпочитания при проучвания, но рядко отиват до урните в действителния изборен ден. Значителен дял от подкрепата за Трифонов идва от малките населени места. 

„Демократична България“, подкрепена предимно от десни избиратели от големите градове, би получила гласовете на 3,1% от анкетираните. Твърдата подкрепа за тази формация е съсредоточена преобладаващо в градския център на София.

И през втория месец на 2020 година значителен си остава делът на негласуващите – 42,5%.

Характеристики на проучването: 

Период на провеждане на изследването: 21.02.-26.02.2020 г.
Методология: Количествено проучване
Представителност: населението на България с избирателни права
Обем на извадката: 848 души на възраст над 18 г.
Методика: Стратифицирана квотна извадка по признаците възраст и пол
Метод: Телефонно интервю
Финансиране: Собствено

- реклама -