Мишел Барние, ЕС, Великобритания, споразумение
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Барние: Следващите дни ще са решаващи за преговорите с Великобритания

Следващите няколко дни са решаващи за евентуално търговско споразумение между Великобритания и ЕС.

Това заяви главният преговарящ на ЕС Мишел Барние, цитиран от ДПА.

„Никога досега толкова обхватно споразумение, което включва търговията, риболова, транспорта, полицейското и съдебно сътрудничество и т.н., не е било договаряно толкова прозрачно и за толкова кратко време“, написа Барние в Туитър.

Постигането на договореност за гаранции за конкурентоспособността и продължаващ достъп на ЕС до британските териториални води за риболов са от решаващо значение за сключване на споразумение, добави той. В туита си той не спомена арбитража на споровете, който също е източник на сериозно разногласие, предаде БТА.

Остават само малко над две седмици преди края на преходния период след Брекзита, по време на който Великобритания продължава да е в европейския общ пазар, след като напусна ЕС на 31 януари.

Ако до края на годината не бъде постигнато споразумение, ще се въведат мита и гранични проверки, а корабите на ЕС ще загубят правото си да ловят риба в британски води.

Споразумението се нуждае и от парламентарна ратификация, което още повече съкращава времето за сключването му.

Ръководителят на координационната група по Брекзит в Европейския парламент Дейвид Макалистър вчера предупреди, че евродепутатите са готови да одобрят сделка с Лондон, стига тя „да защитава целостта на общия пазар на ЕС и общите ни стандарти“.

ЕС се тревожи, че Великобритания може да отнеме клиенти от фирмите му, като понижи своите социални и екологични норми и иска гаранции за уеднаквени норми в споразумението. Британското правителство протестира, че не е напуснало общността, за да продължава да бъде обвързано от правилата й.

- реклама -