Барикадите се разделиха, хората на Христо Иванов изгониха Мая Манолова от Орлов мост

След повторното си изграждане барикадите се разделиха. Орлов мост е територия на “Да, България” и БОЕЦ, а кръстовището пред ректората на Софийския университет е на Мая Манолова и майките от “Системата ни убива”.

Въпреки че са част от общите антиправителствени протести, хората от двете барикади не се смесват.

А активисти на “Да, България” направо изгониха Мая Манолова от блокирания Орлов мост.

Добре дошли в нощта на събота срещу неделя обаче бяха съпредседателят на “Демократична България” Христо Иванов, активистът на партията Иво Мирчев, адвокатът от “Правосъдие за всеки” Петромир Кънчев и председателят на БОЕЦ Георги Георгиев. Около 5 часа сутринта Манолова решила да посети Орлов мост, но протестиращите там я посрещнаха с подвикавания: “О, Маяма!” и скандиране: “БСП”. Това се видя на видео, което бившата омбудсманка пусна на живо в своя фейсбук профил в същото време.

Протестиращите са скочили срещу присъствието на Манолова на барикадата, защото е бивш висш партиец от левицата, била част от политическата система на прехода и няма място на протеста, мотивираха се хората от Орлов мост. Така единствената територия, на която Манолова остана пожелана, са палатките пред СУ, изградени от майките на деца с увреждания, които многократно показаха близостта и симпатиите си към бившата омбудсманка.

В същото време обаче активистът на “Да, България” и общински съветник в София Методи Лалов покани Манолова на Орлов мост в нощта на неделя срещу понеделник. Покана имаше и за Слави Трифонов. “Ще бъда част от щафетата на гражданите в битката им за отвоюване на държавата от мафията. Не зная дали това ще направят и Мая Манолова, както и Слави Трифонов например, но ако дойдат, ще можем часове наред да обсъждаме съдебната и други реформи и модернизацията на страната”, написа той във фейсбук.

По-малко от денонощие бе отпушено движението в центъра на София, след като в петък рано сутринта първите палаткови лагери бяха разтурени от полицията.

Вечерта блокадата се възстанови, днес премиера издаде разпореждане блокадите да не се разтурват.

- реклама -