Барбадос

Барбадос излиза от британската корона и кралицата повече няма да е монарх на острова

Догодина кралица Елизабет II ще трябва да се раздели с длъжността си монарх на Барбадос. Това обяви генерал-губернатора на карибската островна държава Сандра Мейсън, цитирана от британското издание The Daily Express.

В официалното си изявление Мейсън отбелязва, че народът „иска барбадоски държавен глава“. Островът обявява независимостта си от Лондон през 1966 година, но формално все още се управлява от британската кралица, пояснява изданието.

„Дойде времето да загърбим изцяло колониалното си минало. Това ще бъде крайният индикатор за това кои сме и какво можем да постигнем“, подчертава генерал-губернаторът.

„Следователно Барбадос ще предприеме следващата логична стъпка към пълен суверенитет и ще стане република, докато празнуваме 55-годишнината от независимостта си“, добави генерал-губернаторът. С други думи, ако този план бъде изпълнен, тогава Елизабет II ще престане да ръководи острова.

За някои тази новина едва ли ще бъде шокираща: Барбадос повдига въпроса за превръщането си в република от десетилетия. Освен това през 2003 г. островната държава замени апелативния си съд, намиращ се в Лондон, с карибски съд в съседния Тринидад. Ролята на кралицата като конституционен монарх на Барбадос включва церемониална функция. Тя също така редовно поддържа връзка с генерал-губернатора, който трябва да я информира за последните новини от островната държава.

Влиянието на Обединеното кралство в историята на Барбадос датира от стотици години. Британската колонизация на острова личи от имена на места като Брайтън, Кеймбридж и Уиндзор. Страната също продължава да има Уестминстърски стил на управление, запазени са старите британски военни сгради, а крикетът се счита за национален спорт. Към днешна дата Елизабет II остава държавен глава в седем други карибски страни. Те включват Гренада и Бахамите, припомня Daily Express.

източник: Фокус

- реклама -