Банско, Иван Кадев, помощ, държава, община, състояние, туризъм
Снимка: БГНЕС

Банско иска 2 млн. лв. помощ от държавата, 18% е безработицата

Държавна помощ на стойност минимум 2 млн. лв..

Това поиска кметът на Банско Иван Кадев.

„Община Банско е в тежко финансово състояние, правим анализ на загубите заради карантината и пандемията и се надяваме на помощ от правителството, поне два милиона лева да ни отпуснат“, заяви кметът.

Бизнесът и туризмът буквално са спрели да работят по време на извънредното положение, което е довело до големи загуби. Безработицата през април е стигнала до 18%. Бизнесът е замрял напълно, а в същото време браншовиците очакват помощ от общината.

23 процента по-малко туристически данък е влязъл в общината, 13% са намалели собствените приходи, а в същото време общината е наследила и дълг от 8 милиона лева.

Кадев обясни, че са предприети редица мерки за бизнеса като отпадането временно на таксата за синята зона, както и отпадането на таксата за тротоарно право и общински наеми, включително и отпадането на таксата за детските градини.

Всички тези такси ще се заплащат на 50% от сумата, за да може гражданите да се възстановят финансово, а отстъпката от 5% от местните данъци и такси ще се запази до юни.

„Най-тежко е състоянието на туризма, с който се препитава по-голяма част от общината“, каза Кадев и допълни, че част от хотелиерите са заявили готовност да отворят обектите си.

„Преминахме през два месеца на изпитание, Банско беше първият град, поставен под строга карантина, все още има хора, които се питат дали и защо бе необходимо затварянето на града. Животът в Банско претърпя кардинални промени”, каза кметът на курортния град – Иван Кадев, който даде преди обяд днес пресконференция.

Според думите му най-сериозното изпитание е било поставено пред социалните работници, които в продължение на 14 дни са работили без почивка. Кметът заяви, че през карантинния период е имало сериозни инциденти, а Общинският кризисен щаб е имал отлична комуникация както с Областния щаб с ръководител Бисер Михайлов, така и с Националния кризисен щаб.

Банско, Иван Кадев, помощ, държава, община, състояние, туризъм
Снимка: БГНЕС

Банско е чисто и здраво, заради спазването на мерките и заради близостта на хората с планината, каза кметът.

Това бе доказано и с масовото тестване в Банско, Добринище и Места.

Кметът оповести резултатите от тестовете – в града са направени 2010 теста, от които 111 са показали наличие на антитела – тоест 5.57%. В цялата община са направени 2050 теста, които показали наличие на 115 резултата с антитела или 11%.

„Това доказа, че мерките трябва да продължат. Отварянето на града няма да отмени мерките, но пандемията се отразява тежко на бизнеса“, заяви Кадев.

„Очакваме подкрепа от правителството, защото само със спазване на мерки не става“, каза Кадев.

Финансов анализ за загубите по и след карантината ще бъде представен пред Министерски съвет.

- реклама -