сн. БГНЕС

Банско е поставен под тотална карантина и изолация за две седмици – ОБНОВЕНА

От 19 часа тази вечер в Банско се забранява влизането и излизането от града. Това обявиха на извънреден брифинг от Националния оперативен щаб.

Там вече заболелите от коронавирус са трима, но има тревожна тенденция за увеличаване на броя им.

„В Банско наблюдаваме тревожна тенденция към нарастване на заболяването. Щабът излезе с предложение към изпълнителната власт за възприемане на по-крути мерки спрямо Банско. Въвеждат се следните мерки: забранява се влизането и излизането на всички лица от Банско„, заяви ген. Мутафчийски.

Хората с постоянен адрес в града, които се намират извън него могат да се приберат до 20.00 часа на 18 март.

По думите на ген. Мутафчийски на база на анализ на резултатите на пациенти, които са пребивавали в ски курорти е отчетен повишен риск. „Получава се преохлаждане на горните дихателни пътища и по-лесната им възприемчивост към вируси въобще. Затова тези места се превръщат в изключително застрашени за разпространение на коронавирус“, обясни още той.

Забранява се излизането на всички хора без основателна причина с изключение на ходене до магазини за хранителни стоки, банки, бензиностанции. Забранява се и влизането и излизането на автомобили с изключение тези, които зареждат хранителните магазини.

сн. БГНЕС

Вътрешният министър Младен Маринов заяви, че се предприемат всички законови мерки за изпълнение на заповедта. Мерките целят да минимизират да намалят разпространението на заразата.

На територията на курортния град към момента има 200 чужди туристи в хотелите. Те могат да напуснат града до 24 часа, съобщи вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева.

„Свързали сме се с посолствата на държави с по-големи групи. Чуждестранните туристи ще могат в рамките на 24 часа да напуснат града. Останалите ще бъдат под карантина и ще трябва да спазват всички мерки по заповедта на министъра на здравеопазването. Днес са напуснали две групи с чартърни полети към два града във Великобритания, израелските туристи са напуснали вчера и днес“, допълни тя.

Мерките се налагат за две седмици.

 

- реклама -