Банкси
сн. БГНЕС

Банкси нарисува бягството на Оскар Уайлд върху стена на британски затвор – СНИМКИ

На стената на затвора Рединг в Бъркшир се появиха графити: затворник в райета слиза по въже, усукано от листове. А под тях виси пишеща машина.

сн. БГНЕС

„Отговорност“ за рисунката пое анонимния художник Банкси.

Предполага се, че графита показва бягството на Оскар Уайлд от затвора. Британският писател е излежавал в Рединг присъда от 1895 до 1897 г. Там той създава известната си „Балада от затвора Рединг“, в която описва бруталността на викторианската наказателна система.

Уайлд е осъден за хомосексуалност (доскоро във Великобритания се смяташе за престъпление), след като обществеността научава за връзката му с лорд Алфред Дъглас.

Според мен това е една от най-добрите творби на Бански, изпълнена с хумор и освен това политически подчертана“, каза търговецът на изкуства Винс Джон, който се специализира в уличното и градско изкуство.

По този начин художникът загатва, че сега, когато там се появи нов шедьовър, който привлича вниманието на обществеността, би било хубаво сградата на стария затвор да се използва за нов културно-артистичен център.

Бански
сн. БГНЕС

Затворът не се използва по предназначение от 2013 г., а през 2019 г. властите пуснаха за продажба историческата сграда, която постепенно започва да запустява.

Миналата година сделката с предприемач, който възнамеряваше да придобие сградата, пропадна, след което градският съвет на Рединг обяви, че би искал да превърне бившия затвор в арт център.

- реклама -