Чърчил

Великобритания пуска първата пластмасова банкнота с лика на Уинстън Чърчил (СНИМКИ)

Великобритания пуска в обръщение първата пластмасова банкнота с лика на Уинстън Чърчил.

Банкнотата е с номинал 5 лири и е изработена от гъвкав пластичен материал

Чърчил

Банкнотата е устойчива и при изпиране в перални машини. Тя се прави за първи път от полимерен материал, а не от памучна хартия.

Чърчил

Този нов материал досега е изпозван в Австралия, Канада и Румъния. Той е по-дълготраен и устойчив и по-труден за фалшифициране, посочват от Централната банка на Великобритания.

Чърчил

Старите 5 лири са валидни до май догодина

Банкнотата е с 15% по-малка от досегашната банкнота от 5 лири, която ще е валидна до 5 май 2017 г.

Чърчил

Първата серия банкноти с лика на бившия премиер на Великобритания, починал през 1965 г., ще бъде от 440 милиона бройки. На нея е отпечатано прочутото изявление на Чърчил, направено пред парламента през 1940 г.: „Нямам да предложа нищо друго, освен кръв, тежък труд, сълзи и пот“.

На заден план се вижда Уестминстърският дворец, където е свикан първият английски парламент, както и прочутата кула с часовника „Биг Бен“. Часовникът показва 15.00 часа, което е и приблизителният час, когато е произнесена речта на Чърчил.

Чърчил

Почит към Чърчил

„С новата банкнота се отдава почит на един от най-големите държавници на всички времена. Уинстън Чърчил казваше: „Народ, който забравя своето минало, няма бъдеще“, подчерта в свое изявление управителят на „Банк ъф Инглънд“ Марк Карни.

„Банкнотите са хранилище на колективната памет на Великобритания. В момента, в който Чърчил се връща като част от нашето ежедневие, това е възможност за нас да си припомним за огромния му принос“, добави Карни.

- реклама -