банка

Банката, която пази в хазната си не злато и пари, а тонове сирене

Представяли ли сте си как изглежда отвътре някоя банкова хазна? Кюлчета злато, ценни картини, добре подредени редици от стегнати банкноти в различни валути…

Обаче едва ли си през главата ви би минала мисълта за хиляди тонове италиански пармезан. В Италия обаче имат други виждания за нещата. Когато една пита истинско сирене Пармиджано – Реджано струва няколко хиляди долара, то тя се оказва доста добра инвестиция. „Credito Emiliano“ е банката, която дава заеми на италиански фермери срещу добре познатото по целия свят италианско сирене.

В трезора им има 360 хиляди пити пармезан на стойност над 160 млн. евро

„Решението да отпускаме банкови заеми на местните производители не е никак случайно и е наша отдавнашна практика. Този продукт е типичен за нашия регион и ние с гордост можем да кажем, че даваме нашата лепта за да запазим традиционното му производството в тази част на Италия, без на фермерите да им се налага да използват различни трикове, за да ускорят неговото зреене за да реализират по-бързи печалби“, споделя бакерът Фаусто Филипи.

Не го правят само за печалбата – искат да съхранят традициите, които са наследени от дедите им

Пармезанът от Реджано зрее средно между 18 и 36 месеца и колкото повече остарява, толкова по-висока става неговата цена. През това време банката с радост подпомага финансово местните производители, което им дава свободата и най-вече времето да произведат най-добрия възможен продукт.

„Credito Emiliano“ започва да приема пити сирене през 1953-та, когато икономиката на Италия е почти срината от войните. Схемата е проста – те дават заеми на фермерите, а в замяна получават тонове пресен пармезан като залог. Питите просто си стоят и вдигат цената си, което дава на банката финансова стабилност да продължи да кредитира производителите. В края на зреенето всяка една от тях може да бъде продадена на цена между 900 и 2500 долара.

Най-голямото предизвикателство обаче се оказва правилното съхраняване на сиренето. За целта банката разполага с нарочни трезори, които са по-скоро нещо като гигантски хамабри, в които се поддържа специална температура.

Необичайната банково-пармезанова симбиоза, която съществува вече повече от 60 години е забелязана от Харварското училище по икономика през 2015-та. Те провеждат изследване върху техния модел на работа и категорично се произнасят, че това е изключително успешна локална бизнес практика. Финансирайки местните производители, „Credito Emiliano“ малко по-малко са допринесли за икономически растеж на региона, като същевременно успяват да си гарантират солидни печалби. И може би най-важното – помогнали са запазването на традициите и семейния бизнес в тази част на Италия.

- реклама -