заем
сн. БГНЕС

Банка изгоря с половин милиард долара, след като ги преведе по погрешка

След като извърши един от „най-големите гафове в историята на банкирането“, на Citibank няма да бъде позволено да си върне почти половин милиард долара, които случайно са преведени на заемодателите на Revlon. Тоа реши съдия от окръжния съд на САЩ.

Citibank, която действаше като агент по кредитите на козметичния гигант Revlon, възнамеряваше да изпрати около 8 милиона долара лихви на кредиторите на компанията.

Вместо това Citibank случайно прояви огромна „щедрост”, изпращайки почти 100 пъти по-голяма сума, включително 175 милиона долара за хедж фонд.

През август Citibank заведе дело с искане за връщане на средствата си, но все още не е получила 500 милиона долара от 10 инвестиционни консултантски фирми след случайния превод.

Законът обикновено наказва тези, които харчат пари, случайно внесени в сметките им. Случайните преводи са често срещани в дигиталната ера и трансферите могат незабавно да бъдат възстановени. Двойка от Пенсилвания беше обвинена в престъпление, след като похарчи пари, внесени случайно в тяхната сметка.

Но законът в Ню Йорк има изключения от това правило.

Ако бенефициентът има право на парите и не е знаел, че те са случайно преведени, той може да ги задържи. Кредиторите от Revlon заявиха, че вярват, че от Citibank са превели предплащане на заем. В крайна сметка случайно преведените пари бяха точната сума „до стотинка“, която Citibank им дължала, въпреки че заемът не бил определен за падеж.

- реклама -