Марк Карни Bank of England лихва

Bank of England свали основния лихвен процент до рекордните 0,25%

Основният лихвен процент във Великобритания беше свален от 0,5 до 0,25%. Това е рекордно ниско ниво и първо намаление от март 2009 г. насам, съобщава BBC.

Bank of England обяви редица мерки за стимулиране на британската икономика, включително закупуване на британски държавни облигации на стойност 60 млрд. паунда и корпоративни облигации за 10 млрд. паунда.

Марк Карни Bank of England лихваУправителят на банката Марк Карни обяви, че има възможност навото на лихвата да бъда намалена  и в бъдеще. Всички членове на Комитета за монетарна политика са се съгласили, че това ще бъде направено ако състоянието на икономиката се влоши.

 

Песимисъм в пргнозите на банката за растежа

Банката също така обяви, че е намалила прогнозата си за растежа през 2017 г. от 2,3%, които е очаквала през май, до 0,8 процента. За 2018 г. прогнозата беше ревизирана от 2,3% на 1,8 на сто. Това е най-голямото намаление в прогнозите за икономическия растеж, откакто тя е започнала да ги прави през 1992 г.

Повечето икономисти настояваха за този ход на Bank of England, след като се отчете рязък спад в сектора на услугите, срив в промишлеността и строителството.

Икономическите данни от референдума насам отслабнаха рязко. Налице е действителна необходимост за повече стимули сега”, настоя Самюъл Томбс, водещ британски икономист.

Централната банка предупреди, че ще има „малък растеж на БВП във втората половина на годината”, въпреки че прогнозата за растежа за 2016 г. беше оставена непроменена на ниво от 2% в резултат на по-силния от очаквания растеж през първата половина на годината.

Нова схема за финансиране на търговските банки

Bank of England също така въвежда нова схема за дългосрочно финансиране на банките, според която пряко ще ги кредитира на нива, близки до новата основна лихва от 0,25%. Това се прави с цел да ги насърчи да продължат да дават кредити. Точните проценти на лихвите на предлаганите от тях кредити ще зависят от това дали общата сума, която те са отдали за кредит, е спаднала.

Схемата е предназначена да гарантира, че от по-ниските лихвени проценти се възползват бизнеса и домакинствата.

Разширеният пакет от мерки беше приет въпреки прогнозата на Централната банка, че инфлацията ще нарасне над поставените като цел 2% в резултат на падането на стойността на британския паунд.

По-слабият паунд прави вносните стоки по-скъпи, което повишава инфлацията. Паундът се обезцени с 1 процент срещу долара след обявлението на Bank of England.

- реклама -
error: Съдържанието е защитено