Баневи направили шофьора си шеф във фирми, подписвал документи под натиск

С разпит на ключов свидетел започна днешното заседание по делото срещу Николай и Евгения Баневи. Тримата от фамилията, заедно с майката на Банев – Мария Банева, са изправени пред съда като организирана престъпна група за данъчни престъпление и пране на пари.

Днес показания даде личният им шофьор Венцислав Генов. В съдебната зала той обяви, че работил за семейството в различни периоди от началото на 90-те до 2005 година, а след известно прекъсване се е върнал на работа отново през 2014 година. Първоначално той е охранявал обменно бюро в столицата, а по-късно е станал личен шофьор и охрана на Николай Банев, но е возил и съпругата му. В разказа си свидетелят заяви още, че в даден момент в бил вкаран от шефа си като независим член на Борда на директорите в завода за хартия и хартиени изделия в Костенец.

„Николай Банев ми каза: Венци, ти си. Слагаме те независим член и ще ти бъде увеличена заплатата“,

Това каза в съдебната зала Генов. Пред съда той обясни, че няма никакви познания в областта на производството и търговията с хартиени изделия, за да заема този пост, както и че не е участвал в нито едно от заседанията, но са му давани документи за подпис. По същия начин „работил“ и дружеството „Партнърс комерс“.

Като управител той е трябвало да подпише документи, с които да бъде прехвърлена къщата на Баневи в луксозния квартал „Бояна“ на офшорна компания, но отказал.

Въпросните документи му били дадени от адвокат, на когото той си спомня само малкото име – Ненко, но изплашен от голямата сума, не сложил подписа си. В показанията свидетелят твърди още, че бил заплашен с отрязване на заплатата, ако не разпише, която така и не му била изплатена. Нареждания идвали и от жена на име Зорница Илиева, която по думите му била една от най-приближените до Баневи.

Интересен детайл в разказа му бе свързан със завод „Полимери“ в Девня, докъдето му се наложило да пътува служебно във втория му период на работа при Баневи. „След като се върнах видях, че заводът почти не съществува“, посочи той. Според прокуратурата разпитът на Венцислав Генов цели да установи дали той е бил подставено лице, което само е подписвало документи, предоставени му от шефовете.

„Дружеството „Партнърс комерс“ е собственост на Банев и той може да назначава когото си иска, заяви защитата на Баневи.

Според адвокат Ивета Анадолска, един от защитниците на Николай Банев, прокуратурата се опитва, но не успява да докаже, че Венцислав Генов е бил подставено лице във въпросните дружества.

Делото продължава с още разпити на свидетели, които са общо 175 в целия списък.

Днешното заседание пък бе прекъснато за кратко, след като на Мария Банева ѝ прилоша и се наложи да излезе от съдебната зала. Страх от грип накара страните да поискат болна адвокатка също да напусне.

Николай Банев пък получи от близките си ново зимно яко, за да му бъде по-топло в ареста.

Банев получи и разрешение от съда да напусне ареста за няколко часа на 10 януари, за да отиде на зъболекар.

- реклама -