сн. БГНЕС

Банева подкрепя разпоредените от Гешев проверки на приватизационните сделки

Специализираният наказателен съд продължава с разпити на свидетели по делото срещу бизнесмена Николай Банев, жена му Евгения Банева и майка му Мария Банева, които са обвинени за участие в организирана престъпна група за данъчни престъпления и пране на пари. Николай Банев е обвинен като извършител на данъчните престъпления, а съпругата му – като негов помагач.

Обвиненията завариха семейството в Ница в края на 2018 г. Двамата бяха екстрадирани в София на 6 декември 2018 г.

В зала свидетелят Пламен Ангелов не можа да отговори на повечето въпроси на държавното обвинение и отрече да е имал нещо общо с фирми на Банев или ако е имал, той не е знаел, че са на бизнесмена.

Свидетелят призна, че срещу сума между 200 и 500 лв. са му прехвърляли фирми, които не работят. Затова не подавал данъчни декларации. В един момент част от фирмите, които били на негово име били прехвърлени на други лица.

Банева се жалва, че мъжът ѝ стои без причина 16 месеца в ареста.

 

сн. БГНЕС

Според нея не е вярно твърдението на прокуратурата, че те са бегълци. Тя подчерта, че те доброволно са се завърнали в страната.

Тя приветства разпоредената от Гешев проверка на приватизационните сделки у нас.

„Аз съм от хората, които не са участвали в самия процес по приватизация. Тогава бях студентка във Франция и не познавах съпруга си. В моята работна автобиография аз съм изп. директор на две приватизирани дружества. И съм първият човек, който приветства разкриването на приватизационния процес и следприватизационния контрол на агенцията по приватизация. Ще бъдат разкрити както много не изпълнения на приватизационни договори, а агенцията е в пълен дефицит в изпълнение на дейностите си“, заяви Банева.

- реклама -