злато бижута опасните

Окончателно: Бандата на Опасните с присъда 106 години затвор

Върховният касационен съд потвърди окончателно осъдителните присъди на всички от организираната престъпна група „Опасните”. Групата е извършила въоръжени грабежи на златарско ателие в Перник и заложна къща в София през 2012 година.

Ръководителят на групата и седемте й членове получиха общо 106 години затвор.

При „строг режим”

Поради участието в групата на военнослужещ, разследването е проведено от Военно-окръжна прокуратура – София и във Военния съд е внесен обвинителен акт срещу осем души.Те са извършили въоръжени грабежи в особено големи размери на пари и бижута, на обща стойност повече от 120 000 лева. Групата беше задържана при специализирана полицейска акция, непосредствено след извършване на втория грабеж.

Всички съдебни инстанции са приели доказателствата на военната прокуратура за двата грабежа.

Първият е бил на 24 февруари 2012 г. в Перник. Осъдените са нахлули в златарско ателие „Алтея“ маскирани и въоръжени, насочили са пистолети към работещите и клиентите и като са ги заплашили с убийство. Принудили  са ги да легнат на земята с ръце над главите. Един от клиентите е бил ударен, а на един от работещите в ателието е бил опрян пистолет в слепоочието.

Отнети са бижута и пари за повече от 103 000 лева.

Втория си грабеж групата извършва на пети май 2012 г. в София, в заложна къща „Класик груп“. Отново извършителите са били маскирани и въоръжени с автомат „Калашников“, пушка-помпа и пистолети. Служителите и клиентите в заложната къща също били заплашени с убийство и принудени да легнат на земята и да не мърдат. Служител на заложната къща, под заплахата от насочен срещу него автомат, отворил сейфа.

Били отнети бижута и пари за повече от 17 000 лева.

Преди извършването на грабежите, групата е отнела два леки автомобила, използвала ги е за подготовката и извършването на грабежите. След това са запалили единия. По време на втория грабеж участник в групата – полицейски служител е прослушвал полицейските честоти, а друг – ефрейтор от военното поделение в Горна Баня е наблюдавал за полиция в района на заложната къща. При бягството им извършителите са били ескортирани от втори автомобил, управляван от полицейския служител, за да се легитимира със служебна карта ако бъдат спрени за проверка.

Присъдите

С решението на ВКС ръководителят на групата

Върбан Борисов е осъден окончателно на 18 години затвор;

Иван Иванов – тогава ефрейтор от военно формирование 28 610 Горна Баня – на 18 години затвор;

Илиян Митов – тогава полицейски служител от 1 РУП-СДВР – на 11 години затвор;

Денислав Митков и Димчо Димчев са осъдени на по 18 години затвор,

а Ангел Русев, Иван Митов и Христо Мирчев – по 11 години.

- реклама -