БАН ще прави цялостен икономически и технически анализ на бъдещ проект за АЕЦ „Белене“

БАН ще изготви анализ за изгоден за страната ни проект за АЕЦ „Белене“ Министерски съвет прие решение, свързано с необходимостта от предприемане на действия за рационалното използване на инфраструктурата и площадката на проекта АЕЦ „Белене“ и оборудването му. След като НЕК се разплати с Атомстройекспорт сега оборудването е българска собсдтвеност.

„Налице е и такава площадка с необходимата инфраструктура, налице са всички лицензи за реализацията на този проект и ние смятаме, че трябва да бъдат предприети действия с цел рационалното им използване от тук нататък“, каза енергийният министър в оставка Теменужка Петкова след заседанието на кабинета.

В срок до три месеца министър Петкова трява да организира възлагането и извършването на технико-икономически и правен анализ. Той ще трябва да разгледа  възможността за реализацията на един такъв проект, но изцяло на пазарен принцип, без пряко или косвено участие на държавата, без държани гаранции и без дългосрочни договори за изкупуване на електрическа енергия.

„Наред с това в този анализ МС изрично настоява да бъде разгледан вариантът, в който активите и пасивите в НЕК, които са свързани с този проект да бъдат обособени в отделно търговско дружество, което да бъде приватизирано в последствие и да бъде стартирана процедура по приватизация“, заяви още Петков.

Този анализ ще бъде направен от Българската академия на науките.

„Считаме, че с едно такова решение се защитават в максимална степен и публичния финансов интерес, тъй като НЕК получи възмездна финансова помощ от бюджета, за да може да плати своето задължение съгласно решението на международния търговски арбитраж. И ако такава една сделка бъде реализирана успешно, това означава, че НЕК ще генерира приход, който ще й позволи да върне в максимално кратки срокове тази възмездна финансова помощ”, обясни Петкова.

Анализът се дава на БАН, за да имаме научно обоснован анализ за изгоден за страната ни прокт.

- реклама -