Тренд, ваксини, нагласи, СЗО, ваксини,

БАН събира дарения за българска ваксина срещу Covid-19

Институтът по микробиология към БАН, който разработва българска ваксина срещу Covid-19, набира средства за пред-клинични експерименти на прототипа на ваксината. 

„От месец май 2020 г. екип от лаборатория „Експериментална имунология“ към Институт по микробиология – БАН, в колаборация с екипи от Медицински Университет- София и The Department of Chemistry – University College London разработват прототип на епитопна нано-капсулирана ваксина срещу SARS-CoV-2, причиняващ световна пандемия. Проектът е финансиран от Институт Пастьор – Франция, като получените 70 000 евро ще стигнат за научните експерименти, доказващи ефективност и принцип на действие в лабораторни условия. Такава е и целта на това финансиране.

Следващите стъпки, стартиращи пред-клиничните експерименти обхващат много по-сериозна група изследвания, за които са ни необходими още средства. Това ще ни даде възможност да извършим много обстойно изследване на вече конструираната ваксина и да предоставим на всички отговорни организации в България абсолютно охарактеризиран прототип, който може да бъде произвеждан и включен в клинични изследвания на хора, гарантиращи неговата безопасност и протективен ефект.“, пише в призива към дарителите.

- реклама -