аБан Ки-мун Сирия Южен Судан

Бан Ки-мун: Алепо вече е синоним на ад

Генералният секретар на Организацията на обединените нации (ООН) Бан Ки-мун направи две силни предупреждения по въпроси от международно значение. Първото е, че „касапницата в Сирия продължава да бъде огромна дупка в световната съвест“ . Второ – че Южен Судан е изправен пред риск от геноцид, след като лидерите на страната „пропиляха мирно споразумение“.

 

Сирия

Алепо вече е синоним за ад“, заяви Бан Ки-мун в централата на ООН по време на последната си пресконференция като генерален секретар.
Ние колективно предадохме народа на Сирия. Мирът ще надделее, само когато е придружен от състрадание, справедливост и отговорност за отвратителните престъпления, които видяхме“, добави той.

Южен Судан

Генералният секретар напомни, че тази седмица ще бъде отбелязана третата годишнина от конфликта в Южен Судан. Той изрази съжаление, че „лидерите на страната предадоха доверието на своите хора и пропиляха мирно споразумение“.
Бан Ки-мун ще приключи своята 10-годишна служба като генерален секретар на ООН на 31 декември. Щафетата ще поеме приемникът му Антониу Гутериш, който положи клетва в понеделник.
Това беше десетилетие на непрекъснато изпитание“, обобщи Бан Ки-мун.

- реклама -