Кадър: БТВ

БАН: 1/4 от населените места у нас ще изчезнат до 2040 г. заради обезлюдяването

– Все повече хората ще се местят от градовете към периферията им

– Следващите години ще има надпревара за население – всяко селище ще се стреми да задържи население

След 20 години населението на страната ни ще намалее до 5 млн. души, а около една четвърт от населените места ще бъдат обезлюдени. Това показват данните от най-новото демографско изследване у нас на БАН.

„Това, което отличава нашата статистика, е, че ние направихме прогноза по населени места. То показва, че около 25% от населените места в България ще бъдат заличени“, обяви по Би Ти Ви доц. Надежда Илиева от секция „Икономическа и социална география“ към БАН.

По думите ѝ най-засегнатите от обезлюдяване територии са Северозападна България, Северна Централна България – Централна Стара Планина, Странджа Сакар и Източните Родопи.

„В България, в сравнение с западноевропейските държави и САЩ, този процес на изселване от ядрото на града към близките населени места, тепърва ще се наблюдава“, уточни доц. Илиева.

Най-големият проблем на страната ни е силното застраване на населението и високата смъртност. По показателя раждаемост сме на нивото на другите европейски държави, допълни експертът.

На база на това изследване смятам, че следващите години ще има надпревара за население – всяко селище ще се стреми да задържи населението.

Източник: БТВ

- реклама -