Стела Балтова, туроператори, туризъм
Снимка: БГНЕС

Балтова: Туроператорите трябва да докажат, че средствата, които са получили, са изразходвани правилно

Министерството на туризма ще излезе утре с указания, които да улеснят туроператорите при кандидатстването за държавната помощ от 16,5 милиона лева.

Парите са предназначени за разплащане към клиенти с неосъществени пътувания през миналата година заради Covid пандемията.

Това стана ясно след среща на служебният министър Стела Балтова с протестиращите туроператори от сдружението „Бъдеще за туризма“. 

„Постановлението за безвъзмездна помощ е изцяло законосъобразно. Туроператорите трябва да докажат, че средствата, които са получили с първата част от помощта, са изразходвани правилно за разплащане с клиентите. Ще има допълнителни онлайн разяснения за кандидатстване“, каза министър Балтова.

Опасенията на туроператорите са, че ако се стигне до нова нотификация от Европейската комисия за условията за кандидатстване, браншът няма да издържи.

Туроператорите предложиха да се анулира тази нотификация и да се върви към нова.

„Мисля, че ще постигнем споразумение“, каза Стела Балтова.

Павлина Илиева от Обединение „Бъдеще за туризма“ заяви, че искането за оставка на Стела Балтова е било крайно средство, за да влязат в диалог.

„Проблемът ни е, че постановлението на Министерския съвет е в противоречие с член 26 А, не ни помага да вземем помощта, а ни дават критерии, които са непреодолими“, каза Илиева.

„Може да се стигне до нова нотификация, само ако браншът го поиска и няма друга възможност“, каза Антон Кутев.

Почивките на 150 000 български туристи са пред провал, след като големият гръцки туроператор „Музенидис травъл“ обяви, че спира работа до 31 юли.

Дотогава базираният в Солун туроператор ще се опита да осребри част от активите си и да се разплати с кредиторите си, и едновременно с това ще преговаря с държавата за финансова подкрепа.

Относно „Музенидис Травъл“ Стела Балтова заяви: „Това, което се случи, показва, че компанията и в Гърция, и в България има проблеми. Миналия петък бяхме информирани и аз веднага поисках от моя гръцки колега информация. Към момента гръцката държава не смята да подпомага туроператора. Българската компания дължи много средства и не е включена в гаранционен фонд, а само застраховка, която е много малка“.

„Тази помощ ни е жизнено необходима. Ако се наложи втора процедура, това означава месец и половина“, каза Павлина Илиева.

„Правителството има желание да реши проблема възможно най-бързо“, каза Антон Кутев.

 

- реклама -