Стела Балтова, кораб, ситуация, туризъм, министър

Балтова: Най-късно утре кризата с кораба „Вера Су“ ще бъде овладяна

„Ситуацията най-късно утре ще бъде овладяна и корабът няма да бъде потънал изцяло.“ Това коментира по отношение на кризата с кораба „Вера Су“ министърът на туризма Стела Балтова в сутрешния блок на БНТ.

По думите й се вземат ней-добрите мерки, за да не пострада околната среда в защитената зона.

„Целият Министерски съвет сме в кризисна готовност за „Вера Су“, за да може да се осигури евакуирането на екипажа на кораба, самият кораб да бъде изведен и да няма причини за екологична катастрофа“, каза още Балтова.

Туризмът през тази година частично се е възстановил, каза още Балтова. По думите й туристическият бранш е бил в пълна мобилизация и са възстановени около 70% от нивата спрямо успешната 2019 година.

„Не мога да кажа, че сезонът е спасен, защото от гледна точка на това, че не сме се възстановили на нивата от 2019 г., но туризмът възвърна своята жизнеспособност. България показа, че е желана дестинация“, заяви министърът.

Има ръст на българските туристи на вътрешния пазар спрямо 2019 г, отчете Балтова.

По думите ѝ следващата година може да се очаква отново българите да са най-много край родното море.

Предстоящият зимен сезон няма да е по-лесен от миналогодишния. Тази година очакваме да имаме туристи от Чехия, заяви тя.

“Държавата има нужда от работещ бизнес. Дискусиите продължават, ще искаме отговорност от бизнеса, за да постигнем тази хармония бизнесът да продължи да работи. Отговорността ще е договорим утре и най-късно вторник ще бъде съобщена”, категорична бе Стела Балтова.

- реклама -