Българското участие на Оскарите- Димитър Маринов, с живот като за филмов сценарий

Номинираният за 5 награди „Оскар“, включително за най-добър филм, „Зелената книга“ има и българска следа. Актьорът от български произход Димитър Маринов играе малка роля на руски виолончелист.

Той си партнира във филма с Махершала Али, който взе “Оскар” за “Лунна светлина”,  и Виго Мортенсен от “Властелинът на пръстените”.

Маринов дълги години живее в САЩ и преследва кариера в Холивуд. Участието му в „Зелената книга“ е пробивът му във високобюджетен награден филм.

Филмът е за живота на гениалния пианист Дон Шърли и неговото джаз-трио. А Маринов е в ролята на руснака виолончелист Юрий Тахт.

“В двата дни преди кастинга изчетох всичко за Юрий Тахт и бях изненадан от приликите му с мен. И аз съм класически музикант, но цигулар. Роден съм и съм израснал в “съветската” система, после избягах в САЩ. И прототипът, и аз сме 50-годишни, а и физически си приличаме”, разказа Маринов. На първия кастинг бил отхвърлен, но му дали нов шанс, като трябвало за 5 дни да се научи да свири на виолончело.  Наема учител и свири по 5 часа на ден.

На кастинга му предлагат да имитира как свири, но той казва: „Не, господа, ще ви изсвиря мелодията от филма на виолончело“. Следват аплодисменти и е нает за филма.

Кой е Димитър Маринов?

Още като бебе той е осиновен от двойка от известната фамилия тютюневи фабриканти Маринови – едни от прототипте в “Тютюн”. Така израснал в буржоазна обстановка, със семействата на бивши царски офицери и съпругите им.

От дете той свири на цигулка. Като част от филхармонията се е срещал с папа Йоан Павел II, великия диригент Херберт фон Караян. Като гордостта на филхармонията при откриването на асамблеята “Знаме на мира” Митко бил до Людмила Живкова при рязането на лентата. И след всичко това завършил не музикално училище, а… железопътния техникум “Никола Корчев”.

Всъщност мечтата му била да стане художник, но обожавал влаковете и се записал в техникума зад гърба на майка си. Тя си мислела, че ще учи в музикалното училище.

Взел диплома за диспечер на влакове, но не започнал работа като такъв. Решил да става актьор. За първи път се явява на изпит във ВИТИЗ през 1982 г. като донаборник и е приет първи в списъка заедно с Чочо Попйорданов и Христо Шопов.

Влиза обаче в казармата и всичко се променя. Разпределен в артилерията към танковата бригада в Карлово. Службите обаче го свързали с буржоазното му семейство и започнали да го следят и привикват на разпити. Затова с негов приятел решават да бягат с “Ориент експрес”.

Международният влак имал неколкочасова спирка в София, която двамата 19-годишни младежи използват, за да се скрият в тайници, познати само на специалистите по влакове, какъвто бил Димитър. Датата е 9 септември 1983 г. и те разчитат, че на празник никой няма да следи стриктно. Акцията им обаче се проваля заради навита аларма на ръчния часовник на приятеля му, която се включва точно на Калотина. Сръбските граничари ги откриват. Следва арест.

Маринов получава 3,5 г. присъда. Объркват му документите и го пращат при най-големите престъпници в Централния затвор, където му чупят ръцете заради цигулката.

Минава през затворите в Стара Загора, в Бухово и в Държавна сигурност, където го скъсали от бой. Още носи белезите по гърба си.

Излязъл през март 1986 г. и отново кандидатствал във ВИТИЗ. На изпита се намесват службите, извели го от сцената. Следващите 2 години опитва отново за ВИТИЗ, но без успех.

Играе по театрите в провинцията. Запознава се с Тодор Колев, който го води при министъра на културата Георги Йорданов, за да му издействат разрешение и да учи актьорско майсторство. Приет е в класа на Азарян заедно с Койна Русева, Лили Маравиля, Стефан Вълдобрев, Камен Донев, Мариус Куркински.

Заживява в САЩ

През лятото на 1990 г. обаче тръгва на турне с музикален спектакъл с Йълдъз Ибрахимова и Андрей Баташов в САЩ и Канада. Маринов остава в Ноксвил, Тенеси – само с раница, цигулка и 112 долара в джоба. Няколко месеца свири с групата на Доли Партън в нейния увеселителен парк. Три години по-късно се мести в Сан Диего, Калифорния. Отваря първата българска пицария “Балкан”, която го издържа в продължение на 8 г. Паралелно учи английски на нощно училище.

През 1999 г. кандидатства за първи път в държавния театър в Сан Диего. Подписва професионален договор и получава не една роля. Печели награда на публиката и златната значка на обединението на актьорите. Най-голямата му роля в театъра е през 2005 г., когато изиграва Казанова в мюзикъл в “Комедия дел Арте” в Сан Франциско с безумен успех.

Кариера в Холивуд

През 2009 г. неговите приятели Башар Рахал и Захари Карабашлиев го навиват да прави кариера в Холивуд и на 45 г. се пуска по кастинги.

Снимал се в реклама с Аштън Кътчър, в тв шоу с Матю Пери.

Имал е роли в няколко тв сериала, най-известният от които The Americans. Дебюта си на големия екран прави с ролята на доцент Каримов във филма “Мъже от стомана”. Работил е още с Кийфър Съдърланд, Джеф Бриджис, Памела Адлон, Селена Гомес, Марк Хармън.

За първи път се връща в България през 2016 г., за да участва в проект на продуцентите братя Чучкови по романа “На изток от Запада”.

Маринов ще дойде у нас отново през март, за да представи лично премиерната прожекция на „Зелената книга“ на „София филм фест“.

Маринов е женен за американка-Дженифър, която е икономист. Имат двама сина-Йордан и Михаил.

- реклама -