Българското председателство с международен форум, посветен на двойния стандарт при храните в ЕС

В рамките на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз, под патронажа на премиера Бойко Борисов, ще се проведе международен форум на високо равнище, посветен на двойния стандарт при храните в ЕС.

Организатор на събитието е омбудсманът на Република България Мая Манолова в партньорство с Министерството на икономиката, Министерството на земеделието, храните и горите, Министерството на здравеопазването, Комисията за защита на потребителите и Българската агенция по безопасност на храните.

В различните държави членки на ЕС се предлагат едни и същи хранителни продукти, под една и съща търговска марка, с различни съставки.

Тази практика е неприемлива, тъй като високото качество на храните е приоритет за всеки потребител и гражданин на ЕС, независимо в коя страна живее.

Събитието е естествено продължение на започналата дискусия по темата в ЕС, в контекста на вече заявените позиции на страните от Вишеградската четворка, както и на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер от септември 2017 г., че „в един Съюз на равнопоставени не може да има второ качество потребители“.

Целта на срещата в София е да се обсъди възможността за решаване на проблема с двойния стандарт при храните в ЕС, като се приеме ново законодателство или промени в сега действащите директиви на ниво ЕС, които да забранят разпространяването на храни под един и същи бранд с различни съставки.

На масата ще бъде поставена и темата за създаването на единен европейски орган, който да следи за наличието на двойни стандарти при храните.

На срещата на високо равнище ще присъстват еврокомисарят по правосъдие, потребители и равнопоставеност между половете Вера Йоурова, еврокомисарят по цифрова икономика и цифрово общество Мария Габриел, министри на икономиката, на земеделието и на здравеопазването на държавите членки на ЕС, както и ръководители на съответните национални органи за защита на потребителите и за безопасност на храните, евродепутати, депутати от националния парламент, посланици и др.

- реклама -