Радев Туск Брюксел Европейски съвет сигурност граница

Българският президент на среща с Доналд Туск. Сигурността на границата ни – основна тема (Снимки, ВИДЕО)

Сигурността на границата над всичко

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск посрещна радушно българския президент Румен Радев. Той пристигна днес в Брюксел за първото си работно посещение след встъпването си в длъжност.

Двамата се ръкуваха и размениха любезности, след което позираха пред флаговете на ЕС и на България, преди да се отправят към залата, където започна планираната им среща.

Поставихме сигурността на нашата външна граница във всички аспекти. Имаме пълното разбиране за проблемите. Очаквам още по-голяма помощ.

Това заяви българския президент Румен Радев след срещата с  Доналд Туск.

Председателят на Европейския съвет е обещал по-голяма подкрепа за охраната на границата на страната ни. Според Радев Туск дори поискал от българския президент при следваща среща да представи конкретни неща.Радев Туск

В разговора е станало дума да бъде ускорено решаването на проблемите за реадмисия. Ревизията на Дъблинското споразумение да не прави държавите в периферията да се превърнат в бъдеще в буферни зони, каза Радев.

В бъдеще ще започнем работа по иницииране на едно оперативно планиране, за да може в случай на рязко повишаване на мигрантския натиск към България да имаме един работен план, подчерта Радев.

Доналд Тус е оценил високо факта, че в служебното правителство има назначен вицепремиер специално за председателството на България.Радев

Според Радев по-добре е редовно правителство да излъчи български еврокомисар след оттегляне на Кристалина Георгиева. При нужда това може да направи и служебно правителство.

В делегацията на президента са служебният вицепремиер по вътрешен ред и сигурност и служебен министър на отбраната Стефан Янев, служебният вицепремиер по подготовката на българското председателство на Съвета на ЕС-2018 Деница Златева и служебният министър на външните работи Ради Найденов

- реклама -