Българският патриарх Даниил ще бъде посрещнат официално от столичното духовенство и от Софийската епархия

Българският патриарх Даниил ще бъде посрещнат официално от столичното духовенство и от Софийската епархия.

По повод въдворяването на Негово Светейшество българският патриарх Даниил като предстоятел на Софийската митрополитска катедра, както и за празника на катедралния храм „Св. великомъченица Неделя“ и за

Втората неделя след Петдесетница – на Всички български светии (7 юли),

в столичния храм ще се състоят тържествени богослужения, съобщиха от Българската православна църква. Днес, 6 юли (събота), от 18:00 ч., ще има патриаршеска вечерня с петохлебие
и литийно шествие, последвано от трисагий за блаженопочиналия български патриарх и Софийски митрополит Неофит пред неговия гроб.

На 7 юли (неделя), сутринта, ще има празнична утреня.

От 9:30 ч. ще бъде отслужена света литургия, предстоявана от Негово Светейшество Софийския митрополит и български патриарх Даниил.

Видинският митрополит Даниил беше избран на 30 юни за български патриарх

и Софийски митрополит от делегатите на Патриаршеския избирателен църковен събор. Новият български патриарх беше избран на балотаж между Врачанския митрополит Григорий и Видинския митрополит Даниил.

За Видинския митрополит Даниил гласуваха 69 делегати,

за Врачанския митрополит Григорий – 66, имаше и три недействителни бюлетини. След това в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ се състоя и тържествената интронизация на новия български патриарх.

Вижте още:

- реклама -