Нелсън лешояд Йемен

Българският лешояд Нелсън заловен като шпионин в Йемен

Въоръжени бойци в Йемен, контролиращи град Таиз, заподозряха в шпионаж, уловиха и задържаха в плен белоглавия лешояд Нелсън.

Той е опръстенен в България, съобщава британският в. „Таймс“, цитиран от БТА.

Европейски организации за защита на животните призоваха за неговото освобождаване. Нелсън е от малкото лешояди в България и живее тук благодарение на Фонда за дивата природа и фауна. Той е внесен от Испания и е пуснат на свобода в България. По време на ежегодната миграция Нелсън се е отклонил от своето ято. Той е прелетял над Турция и над голяма част от Арабския полуостров, докато накрая бил заловен в Южен Йемен.

Умореният лешояд бил забелязан и свален от проправителствените бойци в третия по големина град в Йемен – Таиз. Те помислили, че джипиесът на крака му е шпионско устройство, а пръстенът – миникамера и че птицата е пратена от шиитската групировка „Хуси“, поддържана от Иран.

Въпреки че пръстенът му е махнат, лешоядът остава в плен.

„Явно си мислят, че самият агент е по-важен от оборудването,“ каза председателят на Фонда за дивата природа и фауна Емилиян Стойнов, който лично е опръстенил Нелсън. Стойнов узнава за залавянето на птицата от самите йеменци, които му звъннали на написания на пръстена телефон. Сега природозащитни организации се борят за освобождаване на Нелсън.

- реклама -