майка, дете, астма, животоспасяващо лекарство

Българският фармацевтичен съюз съди парламента и МС за дискриминация, обяви готовност за протести

Българският фармацевтичен съюз (БФС) заведе колективен иск от името на своите членове срещу Народното събрание и Министерския съвет, съобщават от съсловната организация. А причината е дискриминационно отношение към фамацевтите у нас, които също са на първа линия срещу пандемията, но за разлика от медиците, не получават допълнителни възнаграждения за това.

Друга причина за стигане до до крайната мярка е скорошното изтичане на договора между НЗОК и откритите аптеки. Нов все още не е подписан, което поставя в риск реимбурсирането на продуктите за домашно лечение, пишат от БФС.

„Управителният съвет на Българския фармацевтичен съюз констатира, че е налице продължаваща и задълбочаваща се тенденция по поставяне на магистър – фармацевтите, като медицински специалисти, в неравноправно положение. От началото на здравната криза, породена от разпространението на острото вирусно заболяване коронавирус COVID-19, държавата предостави допълнително възнаграждение, предпазни средства и стимули за работа на други категории медицински специалисти – лекари, дентални лекари, специалисти по здравни грижи. По необясними причини, въпреки многократните напомняния и становища на БФС компетентните държавни органи в лицето на НЗОК, Министерски съвет и Народно събрание не са предприели никакви действия за отстраняване на дискриминационното третиране на магистър – фармацевтите. БФС подкрепя предоставянето на стимули на другите медицински специалисти, но твърдо настоява отношението към магистър – фармацевтите да бъде равностойно – съответно на защитата на правата на човека, на правото на Европейския съюз и на българското законодателство по признака обществено положение“, пишат от съсловната организация на фармацевтите у нас.

И допълват:

„Те са най – бързо и пряко достъпните медицински специалисти за пациентите, страдащи от COVID-19, медицински специалисти, които ежедневно предоставят фармацевтични грижи за амбулаторното лечение на това заболяване. Те са първата линия и при доставяне на предпазни средства и средства за тестване в домашни условия. При спиране или затрудняване на обслужването на пациентите по време на пандемията в определени кризисни моменти от страна на лечебните заведения единствено магистър – фармацевтите в аптеките остават медицинските специалисти, които са насреща.“

От БФС изтъкват, че до момента няма други колективни искове от съсловни организации срещу парламента и Министерския съвет, „но ситуацията, в която са поставени магистър – фармацевтите и твърдото неглижиране от страна на държавата на справедливите им искания е причината за прилагането на този подход“.

От БФС настояват в бюджета за следващата година да бъдат заложени средства за допълнителни възнаграждения на фармацевтите, които също са на първа линия в битката с пандемията.

Обявяват, че ако исканията им не бъдат уважени и дискриминацията не спре, ще започнат активни протестни действия.

„Призоваваме към държавническо мислене, цялостно управление на системата и действие по преустановяване на неравното третиране на най-достъпните медицински специалисти, което да бъде демонстрирано в оставащите дни до изтичане на действащия към момента договор с НЗОК“, пишат от БФС.

- реклама -