Мария Габриел Мария Габриел, суперкомютър, ЕС,, учени, технология

Българският еврокомисар Габриел се пребори ЕС да даде 120 млн. за безплатен интернет

Европейският парламент одобри днес инициативата на ЕК по проекта WiFi4EU, чрез който на публични места като паркове, болници, библиотеки и общински администрации в държавите – членки ще бъде осигурен безплатен достъп до безжичен интернет.

Предложението на Европейската комисия за насърчаване на свързаността на гражданите чрез интернет – инициативата WiFIi4EU, беше обект на пленарен дебат на комисаря по въпросите на цифровата икономика и общество Мария Габриел с членовете на Европейския парламент.

Общият бюджет на инициативата е 120 милиона евро

„Преди една година председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер заяви в речта си за състоянието на Съюза, че всеки трябва да се възползва от интернет връзката в обществените пространства в цяла Европа. Днес инициативата Wifi4EU е конкретна стъпка и може би решаващ елемент в тази посока. През следващите 3 години тя ще осигури достъп до Интернет на жителите и посетителите на над 8 хиляди местни общности в целия ЕС.”, заяви комисар Мария Габриел.

По думите й инициативата ще даде възможност на всички европейски граждани да се възползват от „предимствата на свързаността от следващо поколение”.

Как ще се свързваме към безплатните мрежи?

хакери порнография

Достъпът до мрежата ще бъде опростен – след първоначална регистрация потребителите ще могат автоматично да се свързват към всяка точка за достъп WiFi4EU в Европа. Така хора от различни европейски градове ще могат да се свързват едни с други. Инициативата ще е отворена и към нея ще могат да се присъединяват и съществуващи до момента обществени мрежи.

„Тази инициатива слага силен акцент и върху съдържанието. Ние искаме да насърчим развитието на все повече и по-добри цифрови услуги в различни сфери на дейност, като например онлайн туризма, електронното здравеопазване и електронното правителство“, допълни българския еврокомисар.

Първите хиляда ваучера по WiFi4EU се очаква да бъдат дадени в началото на 2018-та, което ще съвпадне и с българското председателство на ЕС.

Ще бъде заложен принципът “първи дошъл, първи обслужен”, т.е. първите общини, подали заявление за финансиране на безплатен wifi достъп, ще са и първите, които ще получат финансиране. Самите общински администрации ще преценят къде на територията им ще се предоставя безплатният интернет – обществена библиотека, кметство, центрове за местни грижи, площади, паркове и други.

- реклама -