2020-та

Българският еврокомисар: До 2020-та няма да има проблем с бюджета на ЕС

До 2020-та година не виждам причини да се тревожим за бюджета на ЕС, каза пред bTV българският еврокомисар и зам.-председател на ЕК по бюджет и човешки ресурси Кристалина Георгиева.

„Докато Великобритания е член на ЕС тя се ползва от всички права и изпълнява всички свои ангажименти по бюджета”, посочи Георгиева. Тя също потвърди прогнозите, че процесът по излизането на Обединеното Кралство ще продължи дълго – минимум две години.
Българският еврокимсар заяви още, че Великобритания може да избира между това да използва предимствата на вътрешния пазар в Евросъюза, за което ще трябва да плаща или да стане трета страна за пазара, което ще отнеме доста години преговори.

Георгиева даде пример с Норвегия, която не е в ЕС, но участва във вътрешния пазар на съюза, за което плаща годишно по 107 евро на човек от населението. Ако иска подобен статут, Великобритания, която сега като член плаща по 77 евро на човек  ще трябва да предвиди по-високи разходи.

Зам.-председателят на ЕК допълни, че следващите седмици ще стане ясно дали ще има промени в българското председателство на ЕС, което по план трябва да е във втората половина на 2018-та. Тъй като се очаква Великобритания да не поеме своя период, това може да наложи нашето председателство да бъде изтеглено напред с шест месеца.

- реклама -