Илхан Кючюк, ЕС, Китай, санкции, списък, Синдзян

Българският евродепутат Илхан Кючюк влезе в черен списък на Китай срещу ЕС

Китай санкционира десетима представители на Европейския съюз и четири европейски организации заради предполагаемата им намеса в китайските вътрешни работи в региона Синцзян.

Това предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Сред санкционираните има петима евродепутати – Илхан Кючюк, Райнхард Бютикофер, Михаел Галер, Рафаел Глюксман и Мириам Лексман.

Другите петима са нидерландският депутат Сьорд Вимер Сьордома, белгийският депутат Самюел Коголати, литовският депутат Давиле Шакалене, германският учен Адриан Ценц и шведският изследовател Бьорн Ерден.

„На посочените лица и членовете на семействата им се забранява да посещават в континентален Китай, Хонконг и Макао. Също така ще бъдат ограничени техните контакти с Китай и контактите на свързаните с тях компании и институции“, се казва в изявление на китайското външно министерство.

Санкционирани са и Комитетът на Съвета на ЕС по въпросите на политиката и сигурността, Подкомитетът на Европейския парламент по въпросите на правата на човека, берлинският институт „Меркатор“ по изследване на Китай и датската фондация „Алианс на демокрациите“.

Китайското външно министерство посочи, че тези санкции се въвеждат като ответна мярка на приети от ЕС подобни санкции и призова ЕС да се откаже от погрешния път на намеса в китайските вътрешни работи.

„Санкциите на Китай срещу евродепутатите са неприемливи и ще имат последствия“.

Това заяви председателят на ЕП Давид Сасоли. Според Сасоли депутатите от ЕП са подложени на санкции „за изразяване на мнението си при изпълнение на демократичния си дълг“. „Правата на човека са неотменими права“, добави той.

ЕС въведе санкции във връзка с предполагаеми нарушения на човешките права на уйгурите – мюсюлманското малцинство, населяващо китайския регион Синцзян. Те са под формата на забрани за влизане на територията на ЕС и замразяване на авоари на четирима високопоставени служители в сферата на сигурността в китайския регион Синцзян

. Китайска строителна компания също беше наказана. Банковите им сметки на територията на страните от евросъюза са замразени.

- реклама -