отпуски работа, вкъщи, хоум офис, организация, продуктивност

Българският бизнес ще има нужда от близо 200 000 работници и специалисти през следващата година

Българският бизнес има намерение да назначи 193 792 работници и специалисти през следващите 12 месеца. Това показва проучване на Агенцията по заетостта, проведено сред 4325 работодатели при близо 395 хиляди активни предприятия по данни на НСИ.

72,2% от анкетираните заявяват, че срещат трудности при намиране на подходящ персонал. Преди година трудности да намерят хора са имали 66,8%.

Според резултатите от проучването над 45 хиляди работодатели имат намерение да наемат нов персонал през следващите 12 месеца. В сравнение с допитването от година по-рано – през септември 2020 г., техният брой се е свил с 14,5%.

Най-търсени ще са шивачите, машинните оператори, строителите, работниците в хранително-вкусовата промишленост, операторите в производството на облекло, заварчиците, работниците в озеленяването, оперативните счетоводители.

От други 43 710 специалисти с правоспособност или висше образование ще се нуждае българският бизнес, като най-търсените професии ще са: медицински сестри, шофьори, учители, лекари, строителни инженери, ИКТ специалисти.

Нова COVID вълна ще повлияе отрицателно на решението да търсят нов персонал на 52,3% от работодателите, които са възнамерявали да наемат такъв.
VM3001:5 47,7% са тези, които заявяват, че няма да редуцират планирания брой на търсения нов персонал при поява на нова COVID вълна.

 

 

- реклама -