Българските зеленчуци изчезнаха, краставиците пак са по 5 лв. килото

Българските зеленчуци изчезнаха, краставиците пак са по 5 лв. килото.

Българската оранжерийна продукция почти е изчезнала от пазара и цените отново са се устремили към миналогодишните стойности.

След като няколко седмици поред краставиците и доматите родно производство непрекъснато поскъпваха, през последните дни техните цени на едро са отново както през зимата на 2022 г.

Цените на произведените в български оранжерии краставици само за последните дни се вдигнаха с още 6,7% и на едро по зеленчуковите борси вече са 3,96 лв., а в магазините стигат и 5 лв. килото.

Дори вносните, които напоследък са най-често от Турция и Албания, не са кой знае колко по-евтини. На едро са поскъпнали от 3,12 на 3,31 лв. за килограм и в магазините те също често се продават за над 4,50 лв.

Същото е положението и с доматите с тази разлика, че в момента вносните са малко по-скъпи от българските.

По магазините е рядкост да се намерят каквито и да било домати по-евтини от 3,50 лв. дори в големите търговски вериги.

Проблемът е, че родната продукция е в пъти по-малко, оплакват се търговци.

Българските оранжерии на практика стоят в същото положение като миналата зима и работят с незначителна част от капацитета си.

Най-често се използват по около 15-20% от площите, като много производители предпочитат да отглеждат спанак, пипер, различни видове салати или ягоди, каза Теодора Кръстева – изпълнителен директор на Българската асоциация на производителите на оранжерийна продукция. Проблемът е, че за краставиците и доматите трябва да се поддържа постоянна денонощна температура, а природният газ все още е скъп.

Най-вероятно застудяването ще увеличи проблемите.

Освен това топлото време тази зима е довело до прекалено силно размножаване на различни вредители. “Доскоро нямаше нито една седмица с минусови температури, така че вредителите да измрат.

Размножиха се, излизат през проветрителите и трябва да пръскам два и три пъти повече, за да измрат.

А в нормални зими е достатъчно да има поне 6-7 дни с минусови температури, за да се отървем от тях до момента, в който слагаме новия разсад”, каза Марин Иванов от Първомай. Неговата оранжерия е една от най-големите в региона, но сега е намалила с 80% производството на домати и краставици.

Цитрусовите и екзотичните плодове също поскъпват необичайно за това време от годината.

Въпреки че през последната седмица цените им на едро леко отстъпиха, те всъщност са с 15-20% по-високи, отколкото през лятото и есента на м.г. Бананите например са трайно над 3 лева килото по цени на едро, независимо че тарифите за превоз по море паднаха драстично през последните седмици. Портокалите скоро ще станат 2 лева по цени на едро, а мандарините вече струват дори повече.

- реклама -