Българските учители са справили с дистанционното обучение по-добре от европейските си колеги

Изследване на Европейската комисия показва, че заради дистанционното обучение децата прекарват средно по шест часа и половина в онлайн среда на ден.  В същото време български експерти твърдят, че учителите у нас се справят по-добре с обучението в онлайн среда в сравнение с техните европейски колеги.

Според проучвания на Центъра за безопасен интернет българските учители много по-бързо и гъвкаво са организирали средата за реално обучение и контакт през интернет в сравнение със своите европейски колеги. Заключенията са от сравнителни партньорски наблюдения на организацията във Франция и Великобритания, казва координаторът на центъра Георги Апостолов.

„В големи западноевропейски държави това се случваше като съобщение – кой урок да се подготви, след това изпращане на тест, попълване на тестове и проверки, без реално присъствие на учителя. Докато при нас много учители се постараха и действително водеха уроците онлайн“, допълни той.

Дистанционното обучение у нас е ангажирало и близо 80 процента от родителите. Същевременно обаче удълженият престой в онлайн средата провокира редица рискове за физическото и психическото здраве на децата.

Източник: БНР

- реклама -