Борисов Макрон

Българските превозвачи няма да изгубят хляба си, успокоиха Борисов и Макрон

Транспортните работници или превозвачите няма да попадат под ударите на предстоящата за реформиране директива на ЕС за командированите работници. Това заявиха премиерът Бойко Борисов и президентът Еманюел Макрон, в отговор на въпрос за позицията им по директивата за командированите работници.

Както стана ясно от думите на Борисов, при превозвачите има много детайли и особености, които дават основание в бъдещите преговори те да бъдат изключени от директивата.
Същото подчерта и президентът Макрон, който заяви, че превозвачите по време на работа са длъжни да се върнат в определен срок в страната си и не остават в другите страни-членки, и по този начин не правят социален дъмпинг на местните работници.

Според Борисов, детайлите, които трябва да се уточнят при транспортните работници, са общо 15 на брой и включват застраховки, паркоместа, хотелски разходи и други. Всички тези въпроси ще бъдат уточнявани в бъдещите преговори, за да останат превозвачите извън бъдещата променена директива за командированите работници.

По повод различията в някои страни от ЕС за въпросната директива, Бойко Борисов каза, че предстои различните мнения да бъдат сложени на масата на преговорите, да се чуят всички гледни точки и до края на октомври проблемът да бъде решен. Макрон уточни, че въпросната директива ще бъде одобрена с квалифицирано мнозинство за разлика от другите стратегически решения на ЕС, които се вземат с консенсус.

Полша и Унгария са против промяната на директивата.

В отговор на зададен въпрос от френски журналист по този повод, Борисов обяви: „Полша и Унгария са не само приятели на България, те са важна част от ЕС. Пагубно е отношенията между държавите в ЕС да преминават във фаза на открита конфронтация“.

От своя страна Макрон посочи, че предстои подписването на важни договорености между двете страни в икономиката и отбраната. За тази цел съответните български министри ще посетят Париж, където ще водят преговори по бъдещите договори. Тези договори ще доведат до създаването на нови работни места. Макрон заяви също, че по време на преговорите с Борисов са обсъдили задълбочаване на сътрудничеството и в образованието.

- реклама -