изтребители

Българските изтребители ще излитат приоритетно при охраната със САЩ

Изтребителите на България ще се използват приоритетно пред тези на САЩ по време на съвместния „Еър полисинг“. Както стана ясно по рано, днес правителството разреши на американските ВВС да охраняват българското небе заедно с нашите въздушни сили за седмица през септември.

Изтребители ни ще излитат приоритетно

От военното министерство категорично заявяват, че на дежурните американски самолети не им е позволено употреба на оръжие, включително и за предупредителна стрелба.

Министерство на отбраната: „Суверенитетът на въздушното пространство на България е под национален контрол. При охраната на въздушното пространство на България дежурните самолети на САЩ се ограничават до изпълнение на мисиите: зона за дежурство във въздуха, прехват, визуално опознаване, съпровождане и намеса.“

Идват 8 изтребителя

За изпълнение на съвместната охрана на въздушното ни пространство в края на август в България ще се предислоцират до 8 самолета от ВВС на САЩ, екипажи и обслужващ състав.

На всяко дежурство ще има по два американски самолета.

“Решението на правителството за съвместно изпълнение на задачи по охраната на въздушното пространство на България от военновъздушните сили на България и на САЩ е с цел гарантиране на сигурността на съюзниците в Източна Европа и засилено предно присъствие на съюзни сили по източния фланг на Алианса. Това е в изпълнение на мерките, приети на срещата на най-високо равнище на НАТО в Уелс през 2014 г. и във Варшава през 2016 г.“, посочват в съобщение министерството на отбраната.

- реклама -